Kari Ayam Tanpa Santan
| Bahan-Bahan: | |
| 1 ekor ayam tanpa kulit 2 biji bawang besar - dihiris halus 2 biji tomato - dipotong dadu 2 biji bawang putih ]- dikisar 1 cm halia ] 4 sudubesar kari daging Babas 1 sudubesar tomato puree 3 biji buah pelaga 2.5cm kayu manis 4 biji bunga cengkih | Minyak secukupnya 1 cawan air 2 biji ubi kentang dibelah empat Daun pudina agak lebih sedikit sedikit daun ketumbar - di hiris halus 2 biji tomato dibelah empat 2 batang lada hijau dibelah dua garam |
| Cara: | |
| (1) Panaskan minyak, tumiskan bawang yang dihiris bersama buah pelaga, bunga cengkih, kayu manis dan tomato sehingga bawang berwarna kuning. (2) Masukkan bahan-bahan yang dikisar, daun pudina dan juga tomato puree kacau rata-rata. (3) Masukkan ayam kacau dan tutup periuk selama 3 minit. (4) Taburkan kari powder kacau rata-rata dan tutup selama 5 minit. (5) Kemudian masukkan 1 cawan air, ubi kentang, tomato dan lada hijau. Tutup masak sehingga ayam dan ubi empuk. | |
| Cadangan Hidangan: | |
| Tuangkan kari ayam yang telah dimasak kedalam mangguk dan taburkan daun ketumbar. | |
| Tambahan: | |
| makanlah bersama roti perancis atau roti rengis/jala pasti enak. Important: mesti gunakan daun pudina supaya kari lebih harum dan enak. | |
No comments:
Post a Comment