Friday, January 15, 2010

ALLAH MENJAWAB BACAAN FATIHAH

alhamdulillah, akhirnya dpt jgk sy luangkan masa utk menulis ni.bkn x nk update blog ni, tp x dak masa...huhu.

mulanya, sy mengucapkan tahniah kpd seluruh warga muslim kolej kejururawatan melaka kerana baru sahaja menerima saudara baru. selang beberapa minit lepas, kakak sy yg study kat sana tlh memberitahu sy yg seorang junior dia telah masuk Islam. so, ari ni kolej dia telah mengadakan kenduri kesyukuran...terharu katanya...tiba2 je sy pun rasa terharu.syahdu je...sy pun x tahu camna nk gambarkan perasaan sy bila mendengar berita 2 td. ALLAH memang penyayang. DIA memberikan nikmat dan hidayah kpd sesiapa yg DIA kehendaki. ye la, kakak sy pun selalu cerita ttg keadaan biah di kolejnya yg begitu merisaukan..sosial, hedonisme,n mcm2 lg la.tp Alhamdulillah, dalam keadaan biah macam 2 pun, nikmat IMAN dan ISLAM masih lg berjaya menyentuh hati saudara baru kita tadi.

ok le, berbalik kpd tajuk entry ni, "ALLAH MENJAWAB BACAAN FATIHAH"...sbnrnya sy dah lm nk share ilmu ni dgn shbt2...tp kali ni baru berpeluang.harap shbt2 boleh mengambil manfaat.

  • apabila manusia berkata Alhamdulillahirabbil alamin, Allah menjawab, hambaKU memujiKU.
  • Dan apabila manusia berkata Arrahmanirrahim, Allah berfirman: hambaKu telah memuja muji ke atasKU.
  • Dan apabila manusia berkata Malikiyaumiddin, Allah menjawab hambaKU memuliakan Aku dan berserah kepadaKU.
  • Dan apabila manusia berkata iyyakana'budu wa iyyakanasta'in, Allah berfirman 'ini diantaraku dan antara hambaku, dan utk hambaku apa yang dia minta'.
  • Dan apabila manusia membaca ihdinassirotolmustaqim............waladdollin, maka Allah menjawab 'ini adalah untuk hambaku, dan baginya apa yang ia minta'. maksudnya,selepas bacaan ayat yang terakhir ini, manusia boleh memohon apa sahaja daripada Allah dan insyaallah, DIA akan mengabulkan permintaan hamba-hambanya.No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails