Saturday, October 1, 2011

DIRI KITA, KITA JEK YANG TAHU,,,

Subhanallah...dah lama sungguh x update blog ni. berbulan-bulan jgk la. bersalah rasanya...iyela, buat blog jek pandai tapi x berfungsi...huhuk, kena muhasabah diri balik ni...selalu camni, buat benda x da matlamat...tp time ni tgh free skit la, praktikum dah habis (ada satu sesi lg nx sem), esemen plak dah setel then skang ni tgh menunggu-nunggu tok exam...alamak, x suka btol exam...sbb apa? sbb sy akan penat. pnt baca buku...huhu.badan plak kurang stamina skang.x leh letih2 skt..al maklumla, bertambah semester, bertambahla lemak-lemak yang diternak...lebih2 lagi skang ni dok umah sewa so kejanya asik masak je la...bila lg kan nk try resepi yg pelik2...hehe

jadi, apa ye yang nak dicoretkan pada ruangan kali ni...saya mengintai sekejap tajuk coretan saya pada kali ni...style sy camni, sy suka tulis tajuk dulu then baru la mula nk tulis content...huhuk, sedangkan kadang2 x tau pun apa yg akan ditulis...pelik btol kan...ok la, sy nk ajak pembaca sume try tengok d sekeliling kt sekejap...ala, x yah tgk jauh la.tgk jek diri kt...huhu..jap2, cuba tgk DALAM diri kt sekejap...ok2, amik masa seminit 2...cuba berkenal-kenalan jap ngn diri kita...cuba tanya dia, siapa kamu? kamu ni jenis yg camne? bertenang ke, kelam kabut ke, pemarah ke, romantik ke...cer tanya dia elok2 yek...ok. seminit, 2 minit...okeh.dah ckp ms...stop!. ha, dah tanya dah diri masing2 soklan 2? jadi skang ni cuba pikir sejenak apa jawapan yg kamu dpt.

ok la...x yah la berteka teki..skang kt bincang sama2. sebenarnya, diri kita yg Allah buat ni sgt unik. sy sgt suka analisis perangai manusia yang berbagai-bagai...kadang sy hairan, camna ada orang 2 bley jadi bertenang giler, ada plak org 2 sangat kelam kabut hidup dia...asik terkocoh-kocoh jek n rasa cam nk sekeh-sekeh...ada plak jenis org yg cool giler. kalu terlambat p kelas pun, dia still bley ion baju dengan penuh ketenangan dan kelembutan. mcm x risau langsung (cm kena diri sedirik jek..hehe).

baru-baru ni, sorang kwan sy ni pernah meluahkan perasaan kpd sy. katanya, Allah 2 x adil...kalu Allah 2 adil, knp DIA ujia dia dgn ujian yg berat? knp kehdupan dia x sama cam org lain? knp hidup org lain tenang...ada keluarga yg tenang, yg islamik. sedangkan dia tdak? knp ada org bley jd baik, solehah dgn senang je sdgkan dia kn mencari dgn susah utk jd mcm org yg islamik 2....huh jenuh juga la sy berdebat ngn dia, yakinkan Dia bahawa Allah itu Maha Adil n apa yg Dia buat 2 ada hikmah...nk masuk syurga bukannya senang kan. byk ujian yg perlu ditempuhi dan kadang2 benda yg terjadi kt kita membuatkan kt akan terpkir kdg2, Allah ni adil ke? berat sangat ujian ni, tp Allah bagi juga ujian ni kat aku. kan Allah akan menguji hambanya berdasarkan kemampuan hambanya... x benarkah frman Allah itu...ok, back 2 de topic, kawan saya td asik berterus-terusan salahkan Allah sehingga segala nasihat sy langsung dia buat dont know jek...memang rs nk sekeh kepala die.last2, sy biarkan dia sembur kemarahan dia, biarkan dia membebel sorang2...lastly, sy katakan kt dia , BERSANGKA BAIKLAH KEPADA ALLAH, ALLAH ITU ADALAH PADA SANGKAAN HAMBANYA...kalu hambanya asik bersangka buruk jek kt Allah, maka buruk la yg dia dapat. pagi2 esok nye, sy terima mesej maaf drp dia n dia mengakui kesilapan dia. tgh emosi katanya...dan skrg sy nmpk dia dah semakin bertenang...sikap dia pun lebih baik dr dl...

humm, 2 la...nk kata kt sini, Allah itu Maha Adil...ada hikmah la Dia buat perangai manusia ni berbeza-beza...cthnya, kalu yg jenis garang 2, mungkin org yg lembut ni bley coolkan dia...n kalu yg jenis lembut sgt ni, dia bulih amik iktibar dr org yg berpewatakan tegas bahawa x leh lembut n slow sgt ni, nt kena buli n asik ketinggalan jek...lg 1, dlm satu komuniti, x elok kan kalu ada org perangai sama je kan...cthnya, kalu sume org dlm satu komuniti 2 jenis yg garang, hot temper, mmg terbakar la environmnt kt c2...sbb 2 la fungsi ragam2 manusia yg pelbagai ni utk saling melengkapi antra satu sama lain...jadi sama2 lah kta berlapang dada dan bersangka baik kepada Allah...yg palng pentng, bila tau diri tidak disukai, cepat2 muhasabah dr...takut ada sikap2 kt yg menyebabkn dr dibenci...



No comments:

Post a Comment

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails